Jaké obchodníky jste s nimi prosím měli?
Zeptal jsem se Clauda, píše se tam, že tohle kámo
Tady je past. Xpate chce nejdříve stáhnout chargebacky a pak slíbit vrácení peněz. Jakmile je ale chargeback stažen, je pryč – obvykle jej nelze znovu uplatnit (případ je uzavřen a lhůty systému se neresetují). Takže pokud stáhnou chargebacky a Xpate poté nezaplatí nebo zaplatí jen část, vzdali se své jediné vymahatelné cesty a zůstávají důvěřovat dobré vůli zahraniční platební společnosti. Přesně proto to Xpate chce v tomto pořadí: přesouvá veškeré riziko na držitele karty.
1. Získejte písemnou dohodu – částky, všechny zahrnuté transakce, časový harmonogram – z oficiální adresy Xpate, nikoli ústní slib nebo slib přes chat.
2. Trvejte na obráceném pořadí: nejdříve vrácení peněz, pak stažení. „Zpětné platby stáhnu, jakmile budou vrácené peníze připsány na můj účet." Skutečná nabídka to přežije; zanikne na ní jen stávka. Pokud nejdříve nevrátí peníze, už to samo o sobě říká, že nabídka není bezpečná.
3. Pokud trvají na prvním výběru, nedělejte to – nebo maximálně vyberte až po potvrzení peněz na účtu, transakci po transakci.
4. Před výběrem jakékoli částky se informujte v bance – ověřte si, zda lze staženou platbu znovu otevřít (obvykle ne) a zda by již poskytnutý úvěr mohl být vrácen zpět.
Ohledně konkrétních obav v otázce:
• „Může si moje banka účtovat poplatek?" – banky si obvykle neúčtují poplatky za stažení reklamace, ale skutečnou cenou je ztráta úvěruschopnosti a možnosti jejího opětovného získání. To je riziko, nikoli poplatek.
• „Mohla by mít banka se mnou problém?" – s legitimním přímým vyrovnáním není problém, ale pokud banka již vrátila peníze prostřednictvím chargebacku a poté Xpate také vrátí peníze, jedná se o dvojité vymáhání, banka si jednu stranu uhradí – takže dotyčná osoba nesmí skončit dvakrát zaplacena a předpokládat, že si ponechá obojí.